Ventoniemi Oy | Sujuvampaan arkeen FLEETGUARD FLEETCOOL OAT

12.08.2018, Harri Onnela

Fleetcool OAT -jäähdytysnesteen luvataan soveltuvan monipuolisesti eri valmistajien moottoreihin. Ventoniemi Oy odottaa Fleetcoolin selkeyttävän omalta osaltaan yrityksen laajan kalustolaivueen huoltotoimia.

Fleetcool OAT:n tiimoilta oli koolla Ventoniemen huoltohallilla koolla yrityksenbussipuolen toimitusjohtaja Tapio Karonen (vas.), huoltohallia luotsaava Kari Ventoniemi, Matti Tavinen Voitelukeskukselta sekä Pohjoismaiden Cummins Filtration markkinoinnista vastaava Thomas Bellger.

Monen moottorin Ventoniemi. Jos yrityksen kalustoon kuuluu yksi tai kaksiajoneuvoa tai vaikkapa isompi joukko samanmerkkisiä, niin oikeanvärisen ja -tyyppisen jäähdytysnesteen lisääminen tai vaihtaminen pysyy lähtökohtaisesti hyvin hallinnassa. Mutta kun dieselmoottorisia laitteita ja ajoneuvoja on useampia kymmeniä, niin todennäköisesti enemmin tai myöhemmin menee sekaisin, pitikö tiettyyn moottoriin lisätä punaista, vihreää vai peräti keltaista jäähdytysnestettä.

Tällainen arkinen haaste on arkipäivää hyvinkääläisessä Ventoniemi Oy:ssä, jonka huoltohallilla vierailee ajokkeja yrityksen yli 50 bussin ja 17 kasettiyhdistelmän laivastosta. Kun tähän lisätään vielä yrityksen maanrakennuspuolen pyöräkuormaajia, kaivinkoneita ja murskaimia, saa erilaisten jäähdytysnesteiden kanssa olla tarkkana. Yrityksen huoltohallilla touhuava Kari Ventoniemi vahvistaa asian.

”Erityyppiset nesteet sekoittuvat helposti arjessa. Kun lähtijä kiireessä huomaa, että ajoneuvon paisuntasäiliö on tyhjä, niin on suuri mahdollisuus että se täytetään ensimmäiseksi käsiin osuneesta jäähdytysnestekannusta”, Ventoniemi kärjistää.

Tällaisien tilanteiden välttämiseksi yksi kaikkiin moottorityyppeihin soveltuva jäähdytysneste on, jos ei nyt ihan taivaan lahja, niin iso helpotus arjen rullaamiseen kuitenkin.

”Jos on niin hieno aine, että sillä voidaan korvata eriväriset jäähdytysnesteet, niin kyllähän se kiinnostaa”, kertoo Ventoniemi tänä vuonna 90-vuotista taivaltaan juhlivasta yrityksestä, joka tämän vuoden puolella aloitti Fleetcool OAT:n käytön. Vielä aine ei ole täysipainotteisesti käytössä, sillä kaluston nesteet päivittyvät ymmärrettävästi vähitellen ja kustannustehokkuuden merkeissä vanhat jäähdytysnestevarastot käytetään toki pois alta.

Yhteen aineeseen siirtymisessä nähdään muitakin hyötyjä kuin vain vahinkotilanteiden välttäminen nesteentäydennystilanteissa. Huoltohallin logistiikkaan, tilankäyttöön ja kustannuksiin tuo keveyttä, kun useiden nesteiden sijaan varastossa ei tarvitse ylläpitää kuin yhden tuotemerkin saatavuutta ja siten vain yhtä säiliötä.

Kustannuksista puhuttaessa aineen hankintahinta ei nousse kynnyskysymykseksi. Voitelukeskuksen mukaan Fleetcool OAT:n hinta ei jäähdytysnesteiden joukossa asetu halvimmaksi, muttei myöskään kalleimmaksi.

”Aineen luvattu monikäyttöisyys ajaa tässä asiassa edelle”, Ventoniemi tiivistää yrityksen odotukset tuotteen suhteen.

Vieraillessamme kesäkuun lopulla Ventoniemen huoltohallilla oli käyttöä odottamaan toimitettuna yksi 1000 litran IBC-kontti, joten yritys pääsee koeponnistamaan Fleetcoo OAT:n toimivuutta toden teolla käytännössä.

Lue koko artikkeli alta: 

Teksti ja kuvat: Harri Onnela
Artikkeli julkaistu Raskas Kalusto 6/2018 lehdessä.